Resepi Mi Kolok
Bahan-bahan
------------------
1 gulung mi kolok – direbus
1 sudu makan ,minyak bawang
1 sudu makan kicap cair
sedikit serbuk perasa
sedikit tauge-dicelur
Bahan-bahan sup
-----------------------
½ inci halia
4 sm kulit kayu manis
3 kuntum cengkih
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 biji bawang dikisar
2 liter air
serbuk perasa
garam
minyak masak
Cara membuat sup
-----------------------
tumis halia, kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang, buah pelaga dan bawang
masukkan air, biar mendidih
tambah dengan garam dan serbuk perasa
Cara membuat sambal
-----------------------------
Tumbuk/kisar cili api dgn 1 ulas bawang putih hingga lumat. Kemudian gaulkan bersama kicap manis dan perahan jus limau kasturi. (kalau xde kicap manis, boleh guna kicap masin dan tambah sedikit gula)
Cara membuat me kolok
------------------------------
gaulkan mi yang telah direbus dengan minyak bawang, kicap cair, dan serbuk perasa sehingga sebati. Ketepikan
hidangkan bersama sup & sambal kicap tadi.
Oder mi kolok kering di sini : http://kedaiummie.blogspot.com/search/label/Mi%20Kolok%20Kering
salam,
minyak bawang tu ada dijual yg ready made tak?
Wsalam,
Tak pasti pula saya, rasanya takde jual. Tapi boleh buat sendiri :)